Categorie
 
 
 
 
 
joi, 14 ianuarie 2021
Cum să oferiți primul ajutor pentru degerături

Degeraturile reprezintă un mare risc în lunile de iarnă pentru oricine subestimează temperaturile înghețate și îmbrăcămintea caldă. Aflați în primul rând care sunt simptomele degerăturilor, cum să le tratați și cum să le evitați.

 

Ce sunt degerăturile și cum să le identificăm

Probabil ați auzit de degerături. Degeratul se formează atunci când expuneți o parte a corpului la temperaturi foarte scăzute în combinație cu umiditatea. Cele mai frecvent afectate zone sunt nasul, urechile, obrajii, degetele de la picioare, mâinile și bărbia. Acestea sunt cauzate de înghețarea pielii și a țesutului subcutanat.

Pot apărea în timp ce faceți drumeții , plimbări sau schi. Tot ce aveți nevoie este un mediu rece și să nu vă protejați suficient. Primul simptom este decolorarea pielii în zona afectată albă, apoi roșie, arsură, vezicule și umflături.

Cum să procedați dacă dumneavoastră sau altcineva aveți degerături

Dacă observați degerăturile suficient de repede, le puteți trata singuri. Cu toate acestea, dacă este mai grav, asigurați-vă că solicitați asistență medicală . Dacă simptomele sunt ușoare, primul ajutor este următorul:

  • verificați dacă persoana afectată este hipotermică - hipotermia este însoțită de frisoane, confuzie, vorbire neconcentrată, somnolență și cu cât hipotermia este mai severă, cu atât fiorul mai scade, persoana afectată poate simți chiar o senzație greșită de căldură și este mai confuză. Hipotermia este unul dintre principalele simptome care necesită îngrijire medicală
  • preveniți deteriorarea ulterioară a pielii - dacă pielea este înghețată, nu încercați să o dezghețați imediat. Acest lucru ar putea determina din nou înghețarea. În schimb, înfășurați-o în ceva uscat, cum ar fi hainele. Vă puteți așeza mâinile pe pielea caldă. Nu frecați pielea afectată cu zăpadă și picioarele înghețate nu încercați să le„dezamorțiți”.
  • părăsiți mediul rece - părăsiți locul rece cât mai curând posibil. Scapăți de hainele reci și înveliți persoana cu degerături într-o pătură sau cearceaf.
  • Încălziți încet și cu grijă zonele afectate - nu încercați să încălziți pielea înghețată cât mai repede posibil. Încălziți treptat și cu atenție. Este ideal să scufundați zona afectată în apă caldă cu o temperatură de aproximativ 40 ° C. Când se încălzește, persoana poate simți arsuri și furnicături. Dacă simptomele persistă sau se agravează, apelați imediat la ajutor.
  • consumul de lichide fierbinți - ceaiul fierbinte poate ajuta la încălzirea corpului. Cafeaua sau supa sunt, de asemenea, o alternativă potrivită. Evitați alcoolul , deoarece, în ciuda senzației de caldură, corpul se răcește.

De ce degeraturile sunt o problemă

Dacă subestimați degerăturile și nu le tratați sau nu vă încredințați în mâinile profesioniștilor, veți avea consecințe nedorite pe termen lung. Zonele afectate își vor schimba încet culoarea din alb în roșu apoi în albastru. În decurs de una până la două zile, încep să se formeze vezicule pline de lichid și, după zece zile, poate apărea înnegrirea. Aceasta indică moartea țesuturilor și deteriorarea ireversibilă. Prin urmare, nu subestimați situația și asigurați-vă că vă protejați în moduri adecvate.

Modalități de a vă proteja de degerături

Cel mai bun mod de a lupta împotriva degerăturilor este să le evitați și să nu lăsați înghețul să vă facă să vă simțiți inconfortabil. Deci, cum să o faceți?

Plasturi de încălzire a mănușilor

  • nu stați în frig prea mult timp - drumețiile lungi sunt cu siguranță interesante și pline de aventuri, dar reprezintă și multe riscuri. Încercați să nu exagerați prea mult și planificați-vă statul afară pentru un timp decent.
  • Îmbrăcați-vă corespunzător și îmbrăcați - haine largi, mai multe straturi vă vor asigura căldura și, în același timp, nu vă veți răci. Baza sunt șosetele (chiar mai mult de o pereche), mănușile, lenjeria termică și o jachetă de iarnă.
  • mâncați și urmați un regim de hidratare - nu trebuie să ieșiți din casă fără să mâncați corect sau fără a avea alimente nutritive și apă suficientă. Acest lucru vă va ajuta să rămâneți încălzit.
  • mișcare - nu stați nemișcat și nu vă așezați mult timp. Rămâneți în mișcare, măcar pentru puțin timp. Vă puteți relaxa după o drumeție cu ceai fierbinte sau vin fiert.
  • folosiți patch-uri de încălzire - dacă sunteți îngrijorați ca nu creați căldură  suficientă, puteți apela la patch-urile de încălzire. Aceste patch-uri pot produce până la 65 ° C și sunt potrivite pentru mănuși și încălțăminte, protejează cele mai vulnerabile părți ale corpului de degerături.
  • nu beți alcool - este deja menționat în prima parte acest lucru, dar este păcat să nu-l menționăm și aici. Alcoolul nu vindecă degerăturile și nu funcționează ca o prevenție.
 

Adaugă comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

... Anulare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version