Categorie
 
 
 
 
 
marți, 26 octombrie 2021
Totul despre lână merino

„Regină printre textile”, chiar și o astfel de poreclă i s-a dat lânei merino datorită proprietăților sale mari. În acest articol, veți afla de ce este atât de populară, de unde provine și cum este procesată. În sfârșit, aducem și câteva lucruri interesante despre lâna merino în cifre.

Este o fibră 100% naturală fara aditivi sintetici. Fibrele naturale se caracterizează prin faptul ca sunt produse din plante (bumbac) sau animale (lână), cresc spontan, fara a fi nevoie de intervenția omului. Merino este obținută din crescători special de oi merino. Este foarte plăcută și moale, mai subțire decât orice altă lână. Și-a găsit aplicația în principal în industria textilă. Se spune că, odată ce o încercați, nu veți mai dori nimic altceva.

13 motive pentru care lâna merino este atât de populară

1. material 100% natural

Material pur natural, fără materiale sintetice pline de substanțe chimice. Nu este produs folosind substanțe chimice sau petrol. Fibrele de lână merino, pe de altă parte, conțin aminoacizi și o proteină naturală - cheratina .

2. Acționeaza ca un izolator termic

Reține căldura datorită structurii fibrei goale, care are multe proeminențe care rețin căldura produsă de purtător. În simplitate, asta înseamnă că nu vă va fi frig în hainele din lână merino. Temperatura corpului nu se va schimba, chiar și atunci când se schimbă intensitatea mișcării.

3. Se menține uscată

Lâna merino este o fibră foarte hidrofobă și datorită acestei proprietăți poate absorbi multă umiditate. Aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici ale sale. Poate elimina umezeala din corp prin evaporarea transpirației în mediul exterior (dacă aveți un singur strat de îmbrăcăminte, cum ar fi un tricou din merino) sau o reține în ea (dacă aveți și alte straturi de îmbrăcăminte). Avantajul este că purtatorul nu simte deloc umezeala, desi lâna o reține. Absoarbe umezeala cu până la 35% din greutatea sa, fără să simțiți nici măcar un pic de umiditate.

4. În ciuda structurii dense, ea respiră

Datorită structurii suprafeței neregulate a fibrelor și răsucirii lor naturale , lâna merino poate respira. Deși țesătura de lână este densă, este foarte respirabilă, spre deosebire de fibrele sintetice.

5. Nu zgârie, este plăcută la atingere

Este cel mai fin tip de lână de oaie, este foarte confortabilă de purtat și nu zgârie deloc. Finețea este determinată de diametrul fibrei goale. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât unda este mai fină. Fibrele de lână merino sunt subțiri, de până la 3 ori mai fine decât părul uman și se îndoaie în timpul purtării. Datorită flexibilității fibrelor, nu simțim nicio zgârietură când o purtați.

lâna merino

6. Proprietate hipoalergenică și antibacteriană

Are proprietăți antibacteriene deosebite datorită grăsimii de oaie - lanolină, care leagă substanțele nocive și virușii și previne descompunerea acestora. Merino nu miroase , deși absoarbe umezeala sub formă de transpirație. În plus, este potrivită pentru persoanele care trebuie să fie precaute atunci când aleg haine din cauza alergiilor. Lâna merino nu ar trebui să provoace reacții alergice , deoarece este un material natural și nu sintetic. Chiar si lâna merino este recomandata persoanelor cu probleme de piele.

7. Potrivită și pentru vară

Un mare avantaj al lânii merino este potrivită pe tot parcursul anului. Asta înseamnă că o puteți purta atât vara, cât și iarna. Vara, materialul se răcește păcut iar iarna vă ține de cald, astfel încât nu trebuie să aveți prea multe straturi de îmbrăcăminte. Este perfectă pentru schimbări bruște de temperatură, de ex. atunci când treceți dintr-o cameră cu aer condiționat la căldură sau invers. Vara, merino oferă un confort mult mai mare în comparație cu bumbacul. Cu lână merino, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la miros sau senzația de umezeală.

8. Funcție de auto-curățare și întreținere ușoară

Lanolina, prezentă în lâna de oaie, nu numai că leagă substanțele nocive, ci și protejează împotriva murdăriei și respinge murdăria. Datorită acestei caracteristici, lâna merino nu este greu de întreținut. De multe ori este suficient să o aerisești noaptea. Se recomandă utilizarea detergenților din lână la spălare. Nu se recomandă utilizarea balsamului de rufe. Cel mai blând mod de spălare este spălarea în mâini sau în mașina de spălat pe dos, pentru un program de economisire la o temperatură maximă de 30°C. După spălare, nu este recomandat să stoarceți sau să frecați hainele, ci doar stoarceți ușor apa și lăsați-o să se usuce natural.

9. Hidrofug

O altă caracteristică grozavă a lânii merino este rezistența la apă, din nou datorită conținutului de lanolină. Materialul este capabil să combine apa în picături care tind să curgă pe suprafață.

10. Elasticitate și flexibilitate

Îmbrăcămintea din merino este foarte flexibilă și elastică. Materialul nu se contractă, datorită căruia nu este dificil de călcat. Fibrele elastice sunt extensibile cu până la 30% după spălare, dar sunt retrase după uscare.

11. Protecție UV

Are un factor de protecție UPF 20+, care ajută la blocarea razelor solare dăunătoare . Datorită acestei funcții grozave, cumpărarea de îmbrăcăminte de exterior din merino este foarte avantajoasă.

12. ECO - nu încarcă mediul înconjurător

Potrivită pentru toți cei care doresc să fie consumatori ecologici și le pasă de planeta noastră. Lâna poate fi considerată o resursă regenerabilă , deoarece în fiecare an procesul de creștere a lânii după forfecare începe din nou de la început. Nu rănesc oile după îndepărtarea lânii, dar tunderea este necesară. Prin tunderea oilor, nu numai că facem lână pentru producerea de produse grozave, dar le salvăm și viețile. Când o oaie are un exces de lână, nu își poate controla în mod eficient temperatura corpului, ceea ce poate duce la supraîncălzire sau moarte. În acest caz, consumând lână merino, ajutăm efectiv oile și pe noi înșine.

Deoarece lâna merino este un material natural, devine și compostabilă și astfel nu îngreunează mediul. Este nevoie de aproximativ un an pentru ca lâna merino să se biodegradeze.

Tunderea oilor merinos

13. Rezistentă la foc

Merino nu se topește și nici nu ar trebui să se aprindă în prezența focului. În comparație cu fibrele artificiale, se aprinde la temperaturi mult mai ridicate. Nailonul începe să se topească la 320 ° C, poliesterul în jur de 452 ° C, în timp ce este necesară o temperatură de 570 până la 600 ° C pentru a aprinde lâna merino. Chiar și bumbacul, care este și un material natural, se aprinde la o temperatură de 225 ° C.

Deoarece lâna nu se topește , nu se poate lipi de piele atunci când este aprinsă, așa cum este cazul materialelor sintetice. Datorită siguranței sale la foc, lâna merino este foarte des folosită în zonele publice ale hotelurilor, aeroporturilor etc.

Cum se face lâna merino?

În prezent, cei mai buni producători de lână merino din lume sunt în Australia și Noua Zeelandă. Ei țin oile în ferme în zone mai reci și umede, unde temperaturile variază între +35 și -20 de grade. Datorită climei sale imprevizibile și condițiilor speciale de reproducere, continentul australian a devenit unul dintre cei mai mari producători de lână merino. Pe lângă Australia, oile merino sunt crescute și în alte țări, cum ar fi în Rusia, SUA, Regatul Unit, Franța, Turcia, Brazilia, China, Kanda și chiar și în Africa de Sud. În ciuda concurenței atât de uriașe, aproximativ 80% din producția de lână provine din Australia.

Lâna este cultivată pe tot parcursul anului pe oile merino, care produc lână nouă de oaie în fiecare an. De la o oaie se poate obține în medie două până la patru kilograme de lână merino pe an. Există, de asemenea, oile de top care sunt capabile să producă până la 10 kg.

valuri pitice

Lâna merino este compusă dintr-o proteină naturală numită keratina (aceeași proteină care se găsește în părul uman) cu o cantitate mică de grăsime de calciu, sodiu și lanolină - numită și lână de lână, care este secretată de pielea de oaie și servește la protejarea lânii. Grăsimea de lână este hidrofugă și are proprietăți antibacteriene, ceea ce reduce cantitatea de bacterii din lână și, prin urmare, mirosul. Suprafața fiecărei fibre este acoperită cu fulgi microscopici, care sunt importanți în producția de țesături tradiționale de lână și pâslă.

Lungimea fibrei se înregistrează în milimetri , grosimea (diametrul fibrei) și în același timp finețea este dată în microni . Un micron este egal cu un milioneme dintr-un metru. Acestea sunt principalele măsurători utilizate pentru a determina calitatea și utilizarea lânii. Deoarece nu fiecare val este la fel și diferă în grosime, utilizarea sa este, de asemenea, diferită.

Este împărțită în trei categorii principale:

  • Fină: folosită pentru țesături de înaltă calitate - diverse îmbrăcăminte de exterior, paltoane, șosete , lenjerie intima, tricouri , lenjerie termică și multe altele. Lâna merino este cel mai bun tip de lână de oaie.
  • Medie: acest tip poate fi realizat din lână merino, sau prin încrucișare cu o altă rasă.
  • Brută: este produsă de așa-numita rasă cu dublu scop care, pe lângă lână, crește și carne. Acest tip de lână de oaie este folosit de ex. pentru producerea de covoare.

Un pic de istorie la final...

În cele din urmă, să ne amintim puțin și să vedem cum a apărut de fapt lâna merino. După cum știm deja, crește pe oi dintr-o rasă specială merino. Sunt oi stufoase, care sunt de multe ori la mai mari decât cele obișnuite datorită unui val uriaș. Aceste oi au fost crescute în Spania la începutul secolelor al XIII-lea și al XIV-lea, când oile locale erau crescute cu oi din Anglia. De-a lungul anilor, rasa a fost crescută astfel încât oile să poată supraviețui chiar și în medii dure. Datorită acestui fapt, lâna merino are proprietăți excelente de izolare termică. În secolul al XVII-lea, aceste oi erau atât de valoroase în Spania încât exportul lor era considerat o ofensă. Au devenit o parte substanțială a veniturilor acestei țări. Mai târziu, Noua Zeelandă și Australia au devenit principalii producători. Lâna merino a fost folosită mai întâi în uniforme militare, îmbrăcăminte de lucru și mai târziu în îmbrăcăminte și accesorii funcționale pentru exterior.

Oaia Merino

Lucruri interesante despre lâna merino

  • se poate produce în medie 2-4 kg de lână merino pe an de la o oaie
  • Există peste 450 de rase de oi în lume, dintre care Merino este una dintre cele mai vechi.
  • grosimea medie a părului uman este de la 50 la 100 de microni, în timp ce cea a fibrei merino este de 22 de microni. Aici putem observa că fibra merino este într-adevăr foarte fină.
  • biodegradarea lânii merino durează aproximativ 1 an
 

Adaugă comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

... Anulare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version