Categorie
 
 
 
 
 
vineri, 03 decembrie 2021
Instrucțiuni pentru ceasul solar

Cunoașteți acest lucru, vă veți regăsi în natură sau într-un loc fără facilitățile timpurilor moderne. Dar dacă uitați ceasul și aveți telefonul mobil descărcat? Prin urmare, se merită să cunoașteți câteva trucuri și sfaturi pentru a determina orele folosind Soarele, cu care vă puteți descurca oriunde în orice situație. Dacă credeți că ceasurile solare sunt o invenție a trecutului care nu își găsește nicio aplicație astăzi, vă înșelați. Haideți să aflăm ceva mai mult despre ceasurile solare, despre istoria lor și despre cum să le folosiți în practică.

Ce este ceasul solar

Un ceas solar este un dispozitiv care măsoară timpul în funcție de poziția Soarelui. În modelele comune, cum ar fi cadranele solare orizontale, Soarele aruncă o umbră de la un gnomon, care este o tijă subțire cu o margine dreaptă, pe o suprafață plană marcată de linii care indică ora din zi. Umbra care aruncă capătul gnomonului este întotdeauna timpul solar. Pe măsură ce Soarele se mișcă pe cer, umbra marginii gnomonului se aliniază treptat cu diferitele linii de ceas de pe farfurie. Astfel de modele se bazează pe un gnomon care este aliniat cu axa de rotație a Pământului.

Așadar, dacă un astfel de cadran solar trebuie să arate ora corectă, gnomonul trebuie să indice nordul adevărat, iar unghiul gnomonului cu planul orizontal trebuie să fie egal cu latitudinea unde se află cadranul solar. Ne putem gândi la cadranele solare ca la orice formă de băț - cunoscut sub numele de gnomer care indică o umbră. Poziția umbrei poate fi apoi utilizată pentru a determina ora solară curentă.

ceas solar gnomon

Tipuri de ceasuri solare

În continuare vă prezentăm o schiță a principalelor tipuri de ceasuri solare. Aceasta nu este o listă completă.

Orizontal

Acesta este ceva despre care cei mai mulți oameni îl consideră un ceas solar: un cadran orizontal cu un gnom înclinat, așezat într-o grădină frumoasă englezească.

ceas solar

Vertical

Cadranele solare verticale sunt adesea montate pe partea laterală a clădirii. Din punct de vedere istoric, multe au fost adăpostite în biserici. În Evul Mediu, în Marea Britanie, ceasurile solare erau literalmente gravate pe pereții bisericilor, probabil pentru a reprezenta orele slujbelor.

ceas solar

Ecuatorial

Aceste cadrane solare au un cadran care este înclinat la un unghi paralel cu ecuatorul. Gnomonul este apoi așezat la un unghi drept față de placa cadranului, paralel cu axa pământului. Acesta este un alt mod de a aborda unele dintre particularitățile spațiu-timp cauzate de înclinarea axei pământului.

Armilară

Tip de cadrane ecuatoriale. În antichitate, sferele armilare erau folosite pentru a demonstra funcționarea sistemului solar.

Analema

Acest tip neobișnuit de cadran solar nu arată ora, ci doar data. Funcționează astfel încât, dacă ai marca poziția soarelui pe cer în fiecare zi timp de un an, să zicem la prânz, ați desena numărul opt. Analema arată această afișare a numărului opt cu marcarea datei.

Cum realizați un ceas solar

Pentru ca Dvs. să testați utilizarea și farmecul ceasurilor solare pe propria piele, vă oferim un ghid simplu pentru producția lor. Pentru a face ceasuri solare simple, veți avea nevoie de:

  • Băț drept
  • 12 pietricele sau scoici
  • Markere - pentru marcarea numerelor
  • Un loc unde încă mai este lumina soarelui

Abordare:

Pasul 1
Găsiți un loc însorit (de preferință în grădină) unde puteți construi un ceas. Probabil veți avea nevoie de o zonă circulară cu diametrul de 25-30 cm.

Pasul 2
Scrieți numerele de la 1 la 12 pe pietrele cadranelor dvs. solare.

Pasul 3
Puneți un capăt al bățului în pământ, cu capătul opus îndreptat spre cer. Bățul servește ca gnomon cadranul solar și va arunca o umbră. În următoarele câteva ore, va trebui să urmăriți umbra barei pentru a vedea dacă trebuie să o înclinați. Când soarele este chiar deasupra capului dvs. la ora 12:00, vreți ca umbra bățului să fie cât mai scurtă posibil.

Pasul 4
Când găsiți cea mai scurtă umbră, plasați un semn de 12:00 pe acest loc. Apoi puneți pietrele rămase pentru a face cadranul solar. Alternativ, puteți folosi ceasuri reale. De exemplu, dacă ceasul arată „9 a.m.”, plasați un marcator la sfârșitul umbrei și numerotați-l cu 9.

Pasul 5
Verificați umbra gnomonului pentru a vedea cât de departe trebuie să fie pietrele dvs. Teoretic, fiecare piatră ar trebui să fie la aceeași distanță de gnomon (în mijlocul cercului), dar depinde de lungimea umbrei pe care o va crea bățul și de zona din care veți instala cadranul solar.

Pasul 6
Setați ceasul punând pietrele acolo unde cade umbra în fiecare oră. Odată ce aveți pietrele la locul lor, verificați cadranul solar la ore diferite a doua zi pentru a vedea cum funcționează ceasul.

Uneori trebuie să ajustați câteva pietre, astfel încât cadranul dvs. solar să arate bine timpul dimineața și după-amiaza devreme. Cu toate acestea, nu trebuie să uitați că ceasurile solare nu sunt cu adevărat un cerc perfect - dacă ați fi capabil să urmăriți mișcarea luminii/umbrei timp de douăsprezece ore sau mai mult, ați vedea că semnele ceasului se apropie unele de altele pe măsură ce ziua avansează.

Așa a fost în trecut

În trecutul îndepărtat, oamenii simțeau nevoia să cunoască ora din zi. În special marile civilizații avansate din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, când au început să facă ceasuri în urmă cu aproximativ 5.000 până la 6.000 de ani. Cu birocrația și religiile care le însoțesc, aceste culturi au găsit o modalitate de a-și organiza timpul în mod eficient. Egiptenii au fost printre primii care și-au împărțit oficial zilele în părți care seamănă cu orele. Au creat așa-numitele obeliscuri, care erau subțiri, monumente cu patru fețe înguste. Umbrele lor în mișcare formau un fel de ceas solar inițial, care i-a ajutat pe cetățeni să împartă ziua în două părți, indicând amiaza. Obeliscurile au făcut, de asemenea, posibilă arătarea celor mai lungi și scurte zile ale anului. Mai târziu, totuși, au fost adăugați markeri în jurul bazei obeliscului pentru a indica timpul suplimentar.

Obeliscurile ca ceasurile solare în Egipt

Alte ceasuri solare egiptene au început să fie folosite în jurul anului 1500 î.Hr. pentru a măsura trecerea ceasului. Aceste cadrane solare au împărțit ziua însorită în zece părți, plus două „ore de amurg”, doar dimineața și seara. Când tulpina lungă cu cele cinci semne distanțate variabil era orientată spre est și vest dimineața, o bară transversală ridicată la capătul estic a aruncat o umbră în mișcare asupra semnelor. La prânz, aparatul a fost întors în sens invers pentru a măsura după-amiaza.

În efortul de a crește acuratețea pe tot parcursul anului, ceasurile solare au evoluat de la plăci orizontale sau verticale plate la forme mai sofisticate. O versiune a fost un cadran emisferic, o adâncitură în formă de bol tăiată într-un bloc de piatră care purta un gnomon vertical central sau un indicator și era descrisă de seturi de linii de ceas. Semicercul, despre care se spune că a fost inventat în jurul anului 300 î.Hr., a îndepărtat o jumătate inutilă a emisferei pentru a crea aspectul unei jumătăți de castron sculptat în marginea unui bloc pătrat. Până în anul 30 î.Hr., arhitectul roman Marcus Vitruvius a putut descrie 13 stiluri diferite de ceasuri solare folosite în Grecia, Asia Mică și Italia.

Romanii au construit și ceasuri solare precise pentru a determina ora. Un obicei interesant, simbolic al puterii romane, a fost transportul obeliscurilor egiptene antice la Roma și distribuirea lor ca ceasuri solare în locuri publice. Cu toate acestea, o mare parte din expertiza cadranelor solare a dispărut în evul întuneric. Când au reapărut cadranele solare, acestea erau mai puțin sofisticate, cu gnomi înclinați incorect și adesea marcau timpuri de închinare în loc de ceea ce consideram timp real. Arabii au redescoperit o modalitate de a face ceasurile solare precise în Evul Mediu târziu, iar această cunoaștere a revenit cumva în Occident.

Ceasul solar este unul dintre cele mai vechi instrumente științifice cunoscute folosite pentru măsurarea timpului. Ideea lor de bază a fost să creeze un spațiu care să ofere o oportunitate de a gândi. Gândirea timpului, urmărirea cursului său în legătură cu mișcarea aparentă a Soarelui pe cer și gândirea la sine. Poate faptul că timpul poate fi folosit eficient, dar și irosit.

 

Adaugă comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

... Anulare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version