Categorie
 
 
 
 
 
joi, 26 aprilie 2018
Cum să te orientezi în natură și teren?

Ești iubitor sau pasionat de natură și, din când în când, faci drumeții cu prietenii la munte? S-ar fi putut întâmpla să fi coborât pe trotuar și să fi trebuit să vă cunoașteți drumul. Omul modern de astăzi și-a pierdut simțul orientării pe măsură ce se bazează pe telefonul său mobil și navigarea pe GPS. Dar ce se întâmplă dacă telefonul mobil sau navigarea nu funcționează sau dacă ești undeva fără echipament și trebuie doar să te bazezi pe cunoștințele tale? Cum să te orientezi în natură fără ajutoare, doar cu ajutorul naturii?

Orientarea în natură este foarte importantă

Orientarea de bază constă în capacitatea de a determina părțile lumii. Turiștii cu experiență știu să se orienteze în natură și teren și pot determina părțile lumii fără echipamente. Este important să fii atent la natură. La școală, ați stabilit legile naturii, conform cărora veți determina părțile lumii, dar de-a lungul anilor acestea sau uitat. Reîmprospătați-va cunoștințele importante cu noi, care vă pot salva viața în anumite situații.

Orientare în câmp fără busolă și compas

Părțile mondiale sunt foarte importante în găsirea unei căi, identificarea lor fără ajutoare este mai ușoară cu ajutorul Soarelui. Când vă confruntați cu umbra exact la prânz, aveți nordul în față și sudul în spatele vostru. Când brațele sunt întinse, mâna stângă determină vestul și dreapta est.

Dacă vă aflați în natură fără ajutoare de navigație, puteți determina părțile lumii cu un ceas de mână. Îndreptați mâna orei mici către Soare, împărțiți unghiul dintre această direcție și numărul 12. Axa unghiului vă va arăta partea lumii spre sud. Acest lucru este adevărat în emisfera nordică, în sud este opusul, axa arată latura lumii spre nord. Trebuie să se asigure că timpul de pe ceas corespunde cu ora locală. Nu avem timp real în timpul orei de vară, ci schimbat cu o oră, deci ar trebui să țineți cont de asta. Dimineața, împărțiți unghiul în sens invers acelor de ceasornic, adică la stânga, iar după-amiaza, în direcția lor, adică la dreapta. Păstrați ceasul orizontal atunci când determinați laturile lumii.

Cum să te orientezi în întuneric?

Dacă luna este plină, atunci orientarea este simplă. Se aplică același principiu ca și pentru soare cu utilizarea în sensul acelor de ceasornic. Este ideal atunci când Polaris este vizibil pe cer. Este întotdeauna situat în nord.

Dacă vedeți doar niște stele, construiți o cruce improvizată. Concentrați-vă pe orice stea pe care o vedeți cel mai bine și așteptați câteva minute. Steaua se va abate de la vedere și, în funcție de ce direcție se mișcă, veți determina partea lumii.

  • Steaua se deplasează spre dreapta în diagonală în sus - privești spre est.
  • Steaua s-a deplasat spre dreapta în diagonală în jos - privești spre vest.
  • Când steaua se mișcă spre dreapta și mai sus în sus, arcul ușor în sus - privești spre nord.
  • Steaua se mișcă spre dreapta și mai jos arcul ușor - privești spre sud.

Pentru a evalua mai bine mișcarea stelelor, vă recomandăm să configurați două obiective. Veți obține un rezultat mai bun dacă vizați vederea direct spre vest sau spre est, unde direcțiile de mișcare ale stelelor sunt cele mai evidente.

Orientarea în natură

Orientarea în natură în funcție de fenomenele naturale

Orientarea pe teren în funcție de fenomenele naturale este aproximativă și ar trebui să o folosiți cu adevărat numai în situații de criză. Puteți determina nordul cu ajutorul muschilor de copaci solitari, care au inele anuale mai dense pe partea de nord . Puteți verifica acest lucru prin alți copaci și cioturi, care sunt acoperite cu mușchi și licheni pe partea de nord sau nord-vest. Determinați sudul în funcție de poziția furnicarului, acesta este aproape întotdeauna pe partea de sud din cauza razelor soarelui, iar deschiderile stupului indică, de asemenea, spre sud. Copacii singuri au ramuri mai lungi și mai groase în sud. Sau primăvara zăpada rămâne pe versanții nordici și pe cei sudici s-a topit de mult.

Orientare pe teren folosind o busolă

A învăța să te orientezi în domeniu în funcție de natură nu este dificil, dar nu ți-l vei aminti în situații critice. Prin urmare, ar trebui să împachetați și o busola sau un compas pentru o drumeție în pădure sau într-un mediu necunoscut.

O busolă este un dispozitiv de navigație pe care îl utilizați pentru a determina partea mondială. Funcționează pe principiul forței magnetice și funcționează în orice vreme. Cu o hartă, aceasta ar trebui să fie o parte integrantă a echipamentului. Înainte de a merge la munte, învață cum să-l folosești corect . Aveți grijă să nu fiți afectați de obiecte metalice, cum ar fi ceasurile, deoarece acul busolei răspunde la acestea. Dacă nu eliminați astfel de efecte, acul poate fi deviat cu 180 °. Părțile lumii de pe busolă au limba engleză: N - nord , S - sud , V - vest , E - est .

Cum se folosește o busolă

Busola indică polul magnetic al Pământului cu săgeata sa. Este cel mai ușor de utilizat cu o hartă.

  • Așezați harta pe o suprafață plană și puneți o busolă pe ea. Pătratele sunt desenate pe fiecare hartă.
  • Așezați busola lângă o linie pe hartă și rotiți-o cu busola, astfel încât săgeata îndreptată spre nord să fie la același nivel cu linia și să indice partea de sus a hărții. Fiecare hartă este desenată cu partea de sus orientată spre nord.
  • În cazul în care trebuie să ajungeți la o destinație undeva, trebuie să determinați azimutul (unghiul orientat spre care se îndreaptă animalul într-o anumită direcție). Atunci nu mișcați harta. Îndreptați busola spre țintă. Citiți și amintiți-vă azimutul.
  • Linia de pe hartă și acul busolei trebuie să indice în continuare spre nord într-un singur plan.
  • Linia colorată de la shooter arată azimutul pe care îl dețineți pentru a ajunge la țintă.

Poate fi dificil de înțeles, dar orientarea în teren cu busola necesită puțină practică. Încercați-l înainte de a merge la munte, chiar și acasă, în grădină.

Orientare cu busolă

Orientare pe teren folosind o busolă

Busola arata similar cu o busolă clasică, dar este completat de un raportor, uneori , o lupă și o riglă. Aveți nevoie de o hartă pentru a identifica laturile lumii sau azimutul (unghiul direcțional).

Cum se folosește un compas

Compas este echipată cu o vizor cu care setați direcția către un punct din câmp. Măsurarea se efectuează cu ajutorul unui cadran rotativ cu o scală pe care sunt marcate unghiurile. Compasul are o riglă desenată pe o margine, care este utilizată pentru a citi distanțele pe hartă.

Folosiți un compas pentru a determina nordul după cum urmează:

  • Așezați compasul pe mâna dreaptă.
  • Rotiți scala astfel încât săgeata nord să fie paralelă cu liniile scalei și, în același timp, să fie aliniată cu marcajele nordice (N) de pe scară.

Orientarea în natură este cu adevărat importantă, așa că asigurați-vă că adăugați în ghiozdan o busolă sau un compas cu o hartă pentru fiecare excursie. Acestea vă ajută să vă găsiți drumul rapid și sunt un ajutor de neînlocuit în situații critice.

 

Adaugă comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

... Anulare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version