Categorie
 
 
 
 
 
joi, 21 octombrie 2021
Cum să începi alpinismul și ce beneficii aduce

Sunteți tentat de alpinism, dar nu știți cum să începeți? În acest articol, veți citi ce beneficii și avantaje aduce corpului și minții. Dacă sunteți un începător complet, veți afla cum puteți începe acest sport plin de adrenalină.

Istoria alpinismului

La început, ne putem aminti puțin și să clarificăm originea alpinismului. Primele călătorii ale omului la munte nu au fost pentru sport, ci pentru mâncare. Un motiv ulterior pentru vizitarea munților a fost colecția de roci, minerale, dar și conflicte de război.

Prima mențiune a excursiilor montane datează din Europa în secolul al XVI-lea. Motivul principal pentru șederea în munți a fost subzistența, vânătoarea de capre și alte animale. Au existat și indivizi a căror viziune asupra bogăției a atras puțin mai mult. Asa numiții căutători de minerale - mai ales rezidenți din sate de munte care cunoșteau cel mai bine mediul de acasă. Prin colectarea mineralelor, au ajuns să-și cunoască împrejurimile și astfel au devenit lideri de munte - alpiniști. Cu timpul, hobby-ul lor a devenit un loc de muncă. Nu numai că au trăit din colectarea mineralelor, ci și-au câștigat prima clientelă. Erau diverși oameni de știință interesați de curiozitățile naturii. Mai târziu, s-au alăturat oameni dintr-o clasă socială superioară, care erau deja interesați de natură în acel moment. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea alpinismul a început să se dezvolte pentru prima dată ca activitate sportivă și de agrement. Cea mai mare expansiune a alpinismului a avut loc la mijlocul secolului al XX-lea , când primele vârfuri, a căror înălțime depășeau 7000 m deasupra nivelului mării, au început să fie „reîncărcate”.

 

E.Hillary și T.Norgay pe muntele Evereste în 1953

Ce face alpinismul? Care sunt beneficiile?

Alpinismul ca activitate sportivă a devenit foarte popular, datorită mai multor beneficii pe care le aduce:

1. Mișcare benefică întregului corp

Mișcările pe care le executăm în timp ce urcăm antrenează în mod natural o gamă largă de mușchi , de asemenea, datorită faptului că lucrați mai ales cu propria greutate tot timpul. Nu numai că îmbunătățiți forța și rezistența, ci și coordonarea și echilibrul. Alpinismul este adesea recomandat de kinetoterapeuți pentru a îmbunătăți coordonarea mișcărilor și a întări partea superioară a corpului. În plus, îmbunătățiți și concentrarea, fără de care este dificil de făcut acest sport. Când urcați, trebuie să vă tacticați și să vă gândiți la fiecare pas pe care îl veți face.

2. Psihoigienă

Din nou, putem menționa importanța concentrării, ceea ce duce la un fel de psihoigienă, în care vă dați seama că singurul lucru important în acel moment sunt mișcările și pașii efectuați corect. Datorită acestui fapt, vă puteți opri complet de la gândurile și îndatoririle obișnuite ale vieții de zi cu zi, concentrându-vă asupra momentului. Fiecare călătorie se încheie cu o recompensă sub forma unor vederi și imagini frumoase ale peisajului înconjurător și un sentiment de satisfacție.

3. Efect pozitiv asupra sistemului respirator

Probabil că nu trebuie să scriem despre efectele benefice ale aerului fierbinte, toată lumea le cunoaște. Cu toate acestea, trebuie amintit că creșterea altitudinii și, astfel, scăderea oxigenului în atmosferă, îi pot afecta pe toți în mod diferit.

4. Depășirea limitelor

Dorința crescândă de a depăși vârful drumului nu numai că înlătură frica, ci și împinge limitele. Ne obligă să ne depășim constant forțele, nu numai fizic, ci și mental. Învățăm să fim recunoscători pentru lucrurile mărunte care vin în viața de zi cu zi, de ex. faptul că nu trebuie să dormim afară în frig, ci acasă într-un pat cald. Acestea sunt lucrurile pe care le realizați în momentul în care le pierdeți și brusc nu mai sunt atât de evidente.

5. Încrederea în sine și ambiția

O parte foarte importantă a acestui sport este mintea pozitivă și încrederea în sine. Gândurile negative merg lateral, deoarece nu vă ajută. Când urcați, puteți întâlni o mulțime de oameni noi, mai experimentați, dar și mai puțin experimentați, cu care vă veți motiva reciproc și vă veți depăși limitele. Ambiția se formează atunci când începeți să speculați despre căi pe care nu ați reușit să le cuceriți și vă întoarceți la ele cu dorința și determinarea de a le schimba.

 

Cum să începeți să urcați?

1. Începeți de la perete

Trebuie să începeți de undeva și pereții artificiali sunt potriviți pentru asta. Lăsați pe cineva experimentat să vă ghideze și să vă familiarizeze cu principiile de bază ale alpinismului. Puteți începe pe bolovani - este un fel de urcare pe blocuri mici de stâncă, pereți inferiori, fără a folosi o frânghie. Pe bolovani, urcați mai mult sau mai puțin doar în lateral, se mai numește și traversare. Avantajul este că urcați doar câțiva metri deasupra solului, pe care sunt saltele speciale. Acest tip de alpinism este potrivit pentru alpiniștii începători, datorită modestiei sale, ținând cont de experiență și echipament.

Urcând pe perete

2. Plătește pentru un curs de alpinism

Puteți începe cursul imediat, fără experiență anterioară cu un perete artificial. Sub îndrumarea unui instructor cu experiență, veți învăța elementele de bază ale alpinismului și ale mișcării pe stâncă. Veți cunoaște echipamentul de alpinism de bază, elementele de bază ale asigurării și securizării. Veți învăța să gestionați situațiile după o cădere și să oferiți primul ajutor. Există cursuri de vară și de iarnă. În cele de iarnă, veți învăța să luptați cu zăpada, să folosiți pisici, piolet, frânghii și, nu în ultimul rând, veți dobândi cunoștințe practice de prevenire și salvare în accidentele de alpinism.

3. Obțineți-vă propriul echipament de alpinism

Dacă sunteți serios în privința alpinismului, este timpul să vă cumpărați propriul echipament . În primul rând, este necesar să procurați un ham de scaun - așa-numitul scaun prin care sunteți legat de frânghie. O altă parte importantă este protecția capului, casca de cățărat. Purtarea ei este foarte importantă, nu urcați niciodată fără ea. Puteți cădea sau puteți fi rănit de stânci care cad de pe un munte. De asemenea, veți avea nevoie de o curea pentru piept care să vă stabilizeze cu picioarele în jos atunci când cădeți. Pe lângă cele de mai sus, este necesar să procurați și alte câteva lucruri.

De ce aveți nevoie:

  • Hamul scaunului / scaunul
  • Cască de cățărat
  • Dispozitive de siguranță, cupe
  • Plăci de ancorare,
  • Blocante,
  • Frâne cu rapel,
  • Curele de urcare / cordoane de picior
  • Lana
  • Carabine, expres
  • Buzunar cu magneziu
  • Rucsac de alpinism
  • Pioletele
  • Pisicile

 

Cumpărați echipament de alpinism

Echipament de alpinism de bază

4. Antrenați-vă

Exercițiul este un maestru, iar acest lucru se aplică și alpinismului. Nu reușești întotdeauna să învingeți tot ce vreți, dar este important să nu renunțați. Exercițiile foarte simple, cum ar fi genuflexiunile, flotările, îndoirile, exercițiile de spate și abdomen pot ajuta, de asemenea, la rezistență și forță mai ridicate. De asemenea, puteți adăuga câteva exerciții aerobice - alergare, ciclism, înot, alergare pe scări, scări interioare. Cu toate acestea, cel mai bun antrenament este urcarea însăși, dar fiecare lucrare suplimentară vă apropie de obiectiv. Când urcați, nu trebuie să uitați de respirația adecvată, care este adesea subestimată. Ținându-o, profităm de forță, deci este necesar să fim atenți la respirația adecvată.


Ne-am extins oferta cu o gamă pentru alpinism, deoarece viziunea noastră este să oferim produse practice pentru hobby-uri în aer liber și stiluri de viață active. Credem că va fii pe plac fanilor acestui sport plin de adrenalină. Nou pe Waragod, veți găsi echipamentul de bază necesar pentru alpinism de la producătorul francez Petzl.

Sursă: https://www.infoglobe.sk/horolezecky-sp Guide / climbing-history-climbing /

 

Adaugă comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

... Anulare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version