Categorie
 
 
 
 
 
luni, 05 decembrie 2022
7 cele mai cunoscute modele de camuflaj din lume

Cei mai mulți dintre noi întâlnim îmbrăcăminte de camuflaj, cunoscută popular sub numele de îmbrăcăminte de camuflaj, în fiecare zi. Fie că este vorba de muncă, hobby-uri sau doar ca parte a stilului și expresiei noastre personale. Modelele create inițial doar pentru nevoile forțelor militare, s-au răspândit de-a lungul timpului la fanii de airsoft, pescari, vânători sau în forma lor specifică ca inspirație pentru îmbrăcămintea stradală. Dar știi cum și când au fost create? Să aruncăm o privire mai atentă la cele mai comune camuflaje și la istoria creării lor.

„Nu cel mai puternic sau cel mai inteligent va supraviețui, ci cel care se adaptează cel mai bine la condițiile din jur.” Sir Charles Darwin

Cum a apărut camuflajul pe uniforme

Istoria camuflajului este la fel de veche ca omenirea însăși. Chiar și vânătorii preistorici purtau blănuri de animale și bucăți de vegetație atașate pentru a-și acoperi silueta și pentru a se integra cu terenul din jur . Aceste tehnici nu erau folosite doar pentru vânătoare, ci și pentru o mai bună camuflare de inamic sau prădători.

Uniformele cu model de camuflaj sunt un concept relativ tânăr

În timpul războaielor napoleoniene (1803-1815), francezii foloseau uniforme cu o haină albastră sau verzuie și pantaloni albi cu cămașă. Englezii au preferat încă hainele roșii până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre altele, modul de luptă a influențat acest lucru, deoarece se lupta la o distanță mai mică și se vedea în mare parte adversarul. Armele de foc ale vremii erau precise doar la câteva zeci de metri și trebuiau reîncărcate după fiecare împușcătură. Luptele se terminau adesea în dueluri cu baionete și sabii.

Uniforme franceze și engleze din vremea războaielor napoleoniene

Pionierii modelelor de camuflaj au fost francezii

Descoperirea a avut loc la începutul secolului al XX-lea, când britanicii în timpul ocupației Indiei, au scăzut treptat roșu și au trecut la o nuanță de kaki, care se potrivea mai bine cu clima și terenul local. Schimbările începute în jurul anului 1850 s-au încheiat cu adoptarea kakiului ca culoare oficială a uniformei britanice în 1902.

Într-adevăr, primii pantofi de camuflaj cu un model mai complicat au fost creați în timpul Primului Război Mondial (1914-1918). Majoritatea țărilor încă foloseau uniforme de o singură culoare. Experimentele cu modele de camuflaj au început în Franța , care a creat un grup de artiști care experimentau diferite modele pe uniforme și pelerini de ploaie. Erau destinate în primul rând lunetiştilor sau cercetaşilor şi erau realizate manual.


Soldați britanici în timpul Primului Război Mondial în uniforme kaki
Uniforma britanică kaki

Descoperirea a avut loc în timpul al celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945). Uniformele cu model de camuflaj au început să fie introduse pe scară largă și în principal produse industrial de Germania nazistă. Nu a fost vorba de producție manuală la scară mică sau de proiecte individuale, ci de conceptul de introducere sub forma unui standard oficial, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Germanii erau conștienți că un model diferit este mai potrivit pentru fiecare teren și sezon. Acest lucru a dat naștere mai multor modele precum Sumpftarn, Splintertarn sau Erbsentarn (cel din urmă este cel mai asemănător cu Flecktarn-ul folosit în prezent al Bundeswehr-ului german). Pe lângă uniforme, aceste modele au fost aplicate și echipamentelor militare grele .


Pantaloni de camuflaj pentru bărbați model Splintertarn
Model de camuflaj Splintertarn

Aliații nu au rămas în urmă

Marinei Statelor Unite care luptau in Pacific au folosit modelul Piele de broasca. Era format dintr-o baza bej pe care se aplicau pete maro, inchis si verde deschis de marime medie. Uniformele erau imprimate și prezentau o inovație interesantă. Erau cu două fețe. A doua parte a fost orientata catre un climat mai uscat iar culorile au fost in nuante de kaki, bej si maro deschis.

Model de camuflaj din piele de broască
Model de camuflaj din piele de broască

Marea Britanie a venit cu modelul Denison , care era destinat în primul rând parașutistilor. Acestea erau suprafețe mai mari de culori verde măsliniu, kaki și maro închis, cu elemente care aminteau de o perie uscată.

Model de camuflaj Denison britanic pe uniformă
Model de camuflaj Denison

Unul dintre primele modele ale Uniunii Sovietice a fost MKK (makirovochnyi kamufilirovannyi kostium). Avea forma unei frunze de stejar pe fond bej sau verde.

Model de camuflaj MKK sovietic
Model de camuflaj MKK

Cele mai comune modele de camuflaj astăzi

Pădure

Lista noastră de modele poate începe cu nimeni altul decât unul dintre cele mai emblematice și răspândite modele din ultimele decenii - clasicul Woodland.

Denumirea oficială a Woodland este US M81 . Numărul 81 marchează anul creării sale și este încă printre cele mai copiate și modificate modele de la crearea modelelor de camuflaj pe uniforme.

Woodland a fost creat din modelul ERDL m1948 proiectat în timpul războiului din Vietnam (1955-1975). Am eticheta vag modelul ca pe o frunză largă. Este de menționat că actualul camuflaj ceh Vz.95 a fost creat din modelul ERDL. Woodland a fost creat prin creșterea ERDL cu aproximativ 60%. A păstrat schema de culori cu o bază de nisip, măsline, negru și maro. În forma sa de bază, a fost adoptat și de URSS sub denumirea M97 , până când a fost înlocuit cu actualul digital Vz.2007.

Woodland are un număr mare de derivate. A fost copiat atât de larg încât derivatele sale au fost găsite chiar și în țări comuniste precum China, Cambodgia sau Kazahstan sau armate din Orientul Mijlociu precum Iran sau Iordania . Structura sa de bază a devenit un anumit standard de la care s-au bazat alte modele, de exemplu modelul francez CCE .

Modele de pădure

Digital

Modelele digitale au definit unul dintre noile standarde ale modelelor moderne de camuflaj. Ele ar fi putut apărea din cauza progreselor în tehnologia informației. Structura lor constă din fragmente mici sub formă de pixeli , rezultând un model mai complex, cu o capacitate mai bună de a perturba silueta obiectului mascat și de a se amesteca într-un mediu mai colorat . O mare parte din primele modele au fost create prin simpla re-pixelare a modelelor tradiționale și prin reducerea formelor lor de bază.

Primul model digital modern a fost CADPAT (Canadian Pattern) creat în 1997. A fost urmat de American MARPAT (Marine Pattern) creat pentru US Marines Corps (USMC). Modelul american UCP (Universal Camouflage Pattern) a fost, de asemenea, creat în 2004 din modelul CADPAT. UCP, așa cum sugerează deja și numele, a fost destinat să creeze o platformă universală pentru diferite medii la momentul creării sale.

Nuanțele de gri sunt potrivite pentru medii urbane, iarnă și medii pietroase deșertice. Copiile comerciale sunt numite și AT-digital . Modelul MARPAT este mai potrivit pentru mediile forestiere și peisajele agricole. MARPAT este adesea numit comercial Digital Woodland .

China, Serbia și Federația Rusă au introdus modele digitale peste tot. Un număr mare de companii private cu propriile lor modele comerciale, cum ar fi British PenCott , nu sunt departe în urmă.

Soldați slovaci în uniforme digitale

DPM

DPM (Disruptive Pattern Material) a fost creat în Marea Britanie în 1960. La fel ca M81 Woodland , este printre cele mai răspândite și copiate modele din lume. A fost creat pentru climă mai caldă. Este format din forme înguste negre, maro și verde pal pe un fundal de nisip și kaki. Pe lângă Marea Britanie , DPM și derivatele sale au fost introduse și de Canada, Bulgaria, Indonezia, Portugalia și Oman.

În prezent este în curs de reînarmare în armata britanică, unde modelul DPM este înlocuit cu noul MTP (Multi-Terrain Pattern). MTP este o adaptare a modelului american Multicam de către compania privată Crye, care combină Multicam cu elemente ale modelului DPM.

Tricou cu model de camuflaj DPM și cămașă MTP
Model de camuflaj DPM și MTP

Flecktarn

Deloc surprinzător, Flecktarnul german se numără printre cele mai comune modele de camuflaj. La urma urmei, Germania a fost responsabilă chiar de la început pentru crearea și introducerea pe scară largă a modelelor de camuflaj în arme.

Rucsac cu model de camuflaj flecktarn

Flecktarn a fost adoptat de Bundeswehr în anii 1980. A fost rezultatul multor ani de cercetare și cooperare cu companii germane și franceze. Cuvântul Flecktarn este compus din cuvintele Fleck (pătă) și Tarnung (mascare). Își descrie bine forma, deoarece este alcătuită din puncte care seamănă cu picăturile gravitaționale. Este foarte asemănător cu modelul Erbsenmuster.

Soldați germani în uniforme Flecktarn

Modelul german este format din 5 culori . Negru, maro-roșcat și măsline închis pe un fundal măsline și galben-verde. Modelul deșertului Tropentarn/Wustentarn este format din puncte roșu-maro și violet închis pe un fundal galben de nisip.

Flecktarn este copiat și inspirat modele similare. Danemarca a introdus modelul pete M84 format din trei culori. Realizat din puncte violet închis și măsline pe un fundal kaki . China a introdus o copie a Flecktarn pentru polițiștii de frontieră și trupele dislocate pentru a ocupa Tibet.

Multicam

Multicam este unul dintre cele mai promițătoare modele de camuflaj astăzi. Este un brevet al companiei americane Crye Precision și dezvoltat pentru nevoile armatei americane. Principalul impuls pentru dezvoltare a fost reducerea modelelor de camuflaj utilizate , cu cea mai mare unificare posibilă pentru o gamă largă de medii naturale și zone climatice.

Soldați în natură în uniforme cu model de camuflaj multicam

Pe lângă faptul că a fost introdus în armata SUA, Multicam a obținut și un succes comercial uriaș . Modelul CamoGrom al companiei poloneze Helikon-tex se bazează direct pe Multicam și este creat pentru forțele speciale poloneze. Acesta înlocuiește modelul M48 neregulat din armata daneză și stă la baza modelului britanic MTP menționat mai sus, care înlocuiește modelul DPM de lungă durată.

Multicam, ca si alte modele mentionate, are mai multe versiuni, precum Multicam Black (negru) , Multicam Tropic (varianta verde deschis pentru mediul tropical) sau Multicam Alpine (versiunea alba ca zapada).

Are mai multe imitații și copii fără licență, majoritatea de la producători asiatici.

A-tacs

Atacs aparține modelelor comerciale private. A fost dezvoltat de compania americană Digital Concealment Systems (DCS). Similar cu Multicam, se presupune că este o platformă universală destinată unui mediu divers. Trebuie să recunosc că A-tac-urile sunt printre modelele mele preferate alături de Multicam și British DPM.

Designul său este un fel de model digital minimalist fără o imagine focalizată . Creează impresia suprapunerii suprafețelor împrăștiate cu o tranziție blândă între culori. Modelul de bază este A-tacs AU (Arid Urban) , care a fost testat de forțele speciale americane în Afganistan și este format din nuanțe de maro pal , nisip și kaki . Versiunea FG (Forrest Green) in nuante de verde este destinata mediului forestier. Modelul LE (Law Enforcement) este destinat zonelor urbane, destinat în primul rând unităților de intervenție a poliției, precum SWAT, în nuanțe de gri, negru și albastru închis.

A-tacs nu a fost inactiv și oferă o nouă generație de modele de camuflaj cu atributul X (Extrem). Se bazează pe versiunile de bază, dar cu o amprentă digitală mai pronunțată, o gamă de culori mai sofisticată și un design mai agresiv. Desemnarea de bază a modelului dat a rămas, doar denumirea -X (FG-X, etc.) a fost adăugată la nume. Există și un model cu imitație de scoarță de pădure, destinat în primul rând vânătorilor, marcat TD-X.

Model de camuflaj A-tacs

Atacurile nu sunt desfășurate pe scară largă în nicio armată, în ciuda faptului că au un potențial uriaș. Este folosit în principal de forțele speciale, vânători și este, de asemenea, foarte popular printre pasionații de airsoft. Modelul este copiat masiv de producătorii asiatici de echipamente tactice, iar copia sa ilegală este folosită și de armata Federației Ruse sau separatiștii ceceni.

Realtree

Putem rezuma o întreagă familie de modele specifice sub termenul Realtree . Nu este o uniformă militară, în ciuda faptului că capacitățile de camuflaj ale acestei „familii” sunt adesea mai bune decât multe modele de armată consacrate și solicită direct utilizarea în unități de recunoaștere sau lunetişti. Acestea sunt versiuni create în principal de sectorul privat pentru vânători, pescari sau cameramani și fotografi sălbatici.

Camuflaj în natură - un fotograf și un soldat cu o armă

Sistemul de bază este o imprimare a mediului real pe țesătură, aceasta este o imitație a scoarței de copac, a frunzelor, a acelor, a plantelor întregi sau a vegetației acvatice, cu o atenție deosebită asupra detaliilor specifice.

Se creează modele pentru toate tipurile de vegetație, zone climatice și anotimpuri.Sub numele RealTree cunoaștem modele originale de la acest brand de vânătoare american, dar și modele de la producătorul chinez Loshan , larg reprezentat în Europa Centrală.

Oferta variata include si modele Backlands de la compania Globaltech44 sau modele de pescuit Fishoflauge .

Modele de camuflaj Fishflauge, Realtree, Backlands
Fishoflauge, arbore real și modele camo Backlands

„Nimănui nu-i plac războinicii, decât dacă inamicul stă la porți” proverb african

 

Adaugă comentariu nou:

...

Adaugă răspuns la comentariu:

... Anulare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version